ALOITUSSIVULLE

UUTISET
PENTUJA
Miklosin blogi
Videot


KOTONA


SIJOITUKSESSA tai YHTEISOMISTUKSESSA

PENTUEET
MUISTOISSA

Tavoitteeni
Tuloksia
PON-rotu
TilastotOKTET ze Spiewogry
"Miklos"

sukutaulu
uros synt. 7.6.2002
isä Pl Mva Dragon z Gangu Dlugich
emä Pl  Mva Harfa ze Spiewogry
kasv. Anna Grabska, Puola
om. Majka Borgström


Mallikas koira
Varsinaisten harrastuslajiensa ohella Miklos on valmis myös muuhun toimintaan. Reilun vuoden iässä se kokeili TV-kuvauksissa mukana olemista pienen roolin verran Lumilyhty-joulukalenterissa. Lähinnä emäntä siis halusi viedä koiran studio-olosuhteisiin ja kuvauksiin tässä vaiheessa, jotta se tottuisi siihenkin. Mikko on ollut mukana myös kahdessa muussa TV-jutussa joissa esiteltiin kaverikoiratoimintaa.
 
Kaverikoira Miklos
Reilun vuoden ikäisenä Miklos aloitti myös Suomen Kennelliiton kaverikoira-toiminnassa. Olemme mukana Itä-Helsingin Kaverikoirat-ryhmässä ja vierailemme vanhainkodeissa ja sairaaloissa lähinnä dementiaosastoilla sekä vanhusten palvelutaloissa. Käyntejä on ollut välillä kahdesti viikossa, välillä kerran kuussa. Pahimman puberteetin aikaan pidimme pari kuukautta taukoa, ja kun "tulpat irtosi korvista", jatkoimme taas vierailuja.
Ensimmäisellä vierailullaan Miklos ei yhtään tajunnut mistä on kyse - kova hinku oli autolta päästä "jonnekin" mutta sisällä vanhustenkeskuksessa ei sen mielestä sitten tapahtunutkaan mitään. Taisi rassukka odottaa toimintaa - haku- tai agilitytreenejä - ja sen sijaan pitikin pysyä nahoissaan ja olla rauhassa! Pian Miklos kuitenkin sopeutui tähänkin toimintaan ja on käyttäytynyt hyvin kaikissa tilanteissa - jopa silloin kun eräällä osastolla norjalaiset metsäkissat viuhahtivat nenän edestä karkuun tullessamme ovesta sisään...
Kaverikoiran pitääkin olla ennenkaikkea terve ja hyväluonteinen koira, minkä tahansa rodun tai rotujen edustaja kelpaa. Hyvä kaverikoira on erittäin kiinnostunut ihmisistä ja jaksaa olla sitä kerta toisensa jälkeen, sekä hakea kontaktia vaikka potilaalta ei aina tulisikaan mitään vastetta. Hyvä kaverikoira ei pelästy erikoisiakaan olosuhteita tai omituisesti käyttäytyviä ihmisiä, ja sen perusasenne on hyvin positiivinen. Suositeltava aika sairaalavierailulle on ollut puoli tuntia. Miklos jaksaa aktiivisesti tervehtiä ja hakea kontaktia ihmisistä noin 45 minuutin ajan. Merkistä se osaa varovaisesti nostaa etutassut vanhuksen tai potilaan syliin tai pyörätuolin jalka- tai käsituelle. Välillä hurahtaa tuntikin vieraillessa ja sekin on mennyt ihan hyvin kun koira saa pieniä huilihetkiä esimerkiksi kerroksesta toiseen siirryttäessä.
Joulukuussa 2004 Suomen Kennelliitto palkitsi aktiiviset kaverikoirat mitalilla ja koiranohjaajat kunniakirjalla. 2,5-vuotias Miklos sai tässä ensimmäisessä palkitsemistilaisuudessa mitalin nro 38.
Vuoden 2006 aikana pelastuskoirahommat veivät kaiken vapaa-ajan ja Miklos jäi kaverikoirahommista pois.Lehtijuttuja kaverikoirista, mukana Miklos:
Hesari
Iltalehti
Eläinystävät

Lehtijuttuja pelastuskoirista, mukana Miklos:
Koirat 2/2008

Vuonna 2007 julkaistiin kirja Pelastuskoiran koulutus, kirjoittanut Virpi Nieminen,
kuvat Majka Borgström. Mukana myös Miklos.


Lumilyhty-joulukalenteri 2003
Elokuussa 2003 Miklos osallistui MTV3:n Lumilyhty-joulukalenterin kuvauksiin. Kohtauksessaan Miklos istui järven jäällä avannon ääressä pilkkimässä ohjelman juontajan kertoessa sille joulun perinteistä. Talvinen maisema oli lavastettu maikkarin studioon kesken lämpimän elokuun! Miklos oli vasta reilun vuoden ikäinen ja hyvin hyvin energinen.


Kävimme etukäteen tutustumassa lavasteisiin ja harjoittelemassa siellä hyvin vaikeaa asiaa - paikallaan oloa.

Miklos pällistelee ympäriinsä. Tässä vaiheessa lumiukkokin on vielä vaakatasossa, porkkananenä pystyssä.
Hyvin Mikko malttoi pysyä nahoissaan harjoituksissa. Kovasti mietitytti että mitenhän itse kuvauksissa, kun ympärillä on paljon ihmisiä ja laitteita ja hässäkkää. Tällä pojalla kun pää pyörii ja viikset väpättää ja kaikki pitäisi "katsoa nenällä" heti...

Kuvauspäivänä Miklos rentoutui kellottelemalla selällään studion aamiaispöydän ääressä. Lähinnä rapsutusten mutta myös pöydällä notkuvien herkkujen toivossa. Kun sen oma vuoro tuli, tallusteli se paikoilleen avannon ääreen. Emäntä meni kulisseihin hermostuneena seuraamaan tilannetta (jota ei auttanut yhtään että ohjaaja inhosi koiria). Edes takaa päin lähestynyt ja ohi ajanut kameravaunu ei saanut Mikkoa kääntymään katsomaan pois halutusta suunnasta. Kun juontaja kertoi Mikolle jouluun olevan vielä pitkä aika (kuvattiin joulukuun 5. päivän jaksoa), ja odottavan aikahan on tunnetusti pitkä, improvisoi Miklos mainiosti laskeutuen makuulle ja vielä asettavan päänsä tassujensa päälle ja huokaisten: "Tosi pitkä odotus." Todellinen näyttelijä!

Kolmen otoksen jälkeen oli homma purkissa Mikon osalta. Otoksista kaksi oli onnistunutta ja yhdessä Miklos nousi ja alkoi tutkimaan avantoa. Tunnelmallinen lavastus Tomppa Kekäläinen /SFS-Tuotanto.


Vuonna 2007 julkaistiin PON-kirja, jonka kannessa komeilee Miklos.

Jätä muisto käynnistäsi,
Kirjoita vieraskirjaan!

Lue vieraskirjaa