ALOITUSSIVULLE

UUTISET
PENTUJA
Miklosin blogi
Videot

KOTONA

SIJOITUKSESSA tai YHTEISOMISTUKSESSA

PENTUEET

MUISTOISSA


Tuloksia
Terveysasiaa
Tavoitteeni
PON-rotu
Etsivä löytää
Tilastot


Joitain tilastoja Suomen PONeista

Olen koonnut tälle sivulle joitakin tilastoja Suomen PON-kannasta. Tilastot on alun perin esitetty kansainvälisessä PON-kongressissa Puolassa vuonna 2003 ja tiedot on koottu sitä ennen.
Lonkkatulokset on päivitetty vuoden 2004 tiedossa oleviin tuloksiin saakka.
Kilpirauhastilastot
on päivitetty alkuvuodesta 2005!
Tilastoissa on pieni virhemarginaali eli inhimillisen erehdyksen takia on saattanut jäädä jokin tulos pois.TgAa-tulokset (135 kpl):


T4/TSH-tulokset (130 kpl):
Hännän pituus syntyessä (275 kpl)Jälkeläisten hännänpituus kun vanhempien hännänpituus tiedossa (51 pentuetta):


Huom! "Töpöhäntä" tarkoittaa tässä useimmissa tapauksissa hyvin lyhyttä häntää, ts. häntää joka on hyvin lyhyt mutta näkyvä kutsutaan yleisesti töpöksi. Lähteistä riippuen ns. "oikea" töpö on häntä jota ei ole lainkaan tai joka ei ole lainkaan huomattavissa. Tällainen luonnontöpö on erittäin harvinainen.


Lonkkatutkimustulokset (186 kpl)
(mukana seuraavat tulokset joita ei ole virallistettu Kennelliitossa: 1 x A, 1 x C, 1 x E):


Yleisin lonkkatulos suomalaiselle PONille on siis B.
Yli puolet (n. 62 %) PONeistamme on tervelonkkaisia (A tai B).


Jälkeläisten lonkkatulokset, kun vanhemmilla lonkkatulos Suomessa (108 kpl):


A-A, A-B: Tämän otannan perusteella, kun yhdistetään vanhemmat joista kummallakin on A-lonkat, tai toisella on lonkkatulos A ja toisella B, on jälkeläisistä tervelonkkaisia (A tai B) yli puolet. Eniten A-lonkkaisia jälkeläisiä saadaan kun kummallakin vanhemmista on A-lonkat :-) Kummassakin tapauksessa keskivaikeaa lonkkavikaa (D) on tullut vähän, 10%.
B-B: Tämän otannan perusteella, kun yhdistetään vanhemmat joilla on B-lonkat, on yhä tullut 30% A-lonkkaisia, mutta lievän ja keskivaikean lonkkavian (C ja D) määrä on noussut jälkeläisissä yli puoleen eli 60%.
A-C: Tämän otannan perusteella, kun toisella vanhemmista on A-tulos ja toisella C-tulos, on tullut ylivoimaisesti eniten C-lonkkaisia jälkeläisiä (83%). Huom! Otannassa hyvin vähän tällaisia yhdistelmiä ja tutkittuja jälkeläisiä.
B-C
: Tämän otannan perusteella, jos toisella vanhemmista on tulos B ja toisella C, on jälkeläisistä tervelonkkaisia (A tai B) reilu kolmannes, 38 %. Tällöin lievää (C) ja keskivaikeaa (D) lonkkavikaa on tullut lähes kaksikolmannesta, 62%.
C-C: ei yhtään tutkittua koiraa jolla olisi C-lonkkaiset vanhemmat.

Mielenkiintoista lukujen pyörittelyä, jotain osviittaa tästä ehkä saa vaikkakin otanta on toki melko pieni ja ympäristön vaikutuksia ei voida tällaisessa tilastossa arvioida lainkaan. Pikku hiljaa saadaan otantaa suuremmaksi kun lisää koiria tutkitaan.


Jätä muisto käynnistäsi,
Kirjoita vieraskirjaan!

Lue vieraskirjaa