ALOITUSSIVULLE

UUTISET
PENTUJA
Miklosin blogi
Videot

KOTONA

SIJOITUKSESSA tai YHTEISOMISTUKSESSA

PENTUEET

YSTÄVIÄ

MUISTOISSA


Tuloksia
Terveysasiaa
Tavoitteeni
PON-rotu
Etsivä löytää
Tilastot


TAVOITTEET

Minulla ei ole monta koiraa (kotona maksimissaan kolme) ja pentueitakin on harvakseen. Koska kuitenkin kasvatan rotua, vaikkakin hyvin pienimuotoisesti, on minullakin omat jalostukselliset tavoitteeni. Harrastan koirieni kanssa eri lajeja ja näissäkin minulla on tavoitteeni joihin pyrin - yritän kertoa tavoitteistani ja onnistumisistani tällä sivulla.Jalostukselliset tavoitteet

Tärkeimpänä rodussa pidän luonnetta ja terveyttä, vasta sen jälkeen ulkonäköä. Tavoitteeni on kasvattaa hyväluonteisia, avoimia ja ystävällisiä PONeja jotka ovat terveitä ja rakenteeltaan liioittelemattomia - työkoiriksi yhä tänäkin päivänä kelpaavia. Jalostukseen käyttämieni yksilöiden pitää olla koiria joista itse todella pidän.
Tällä hetkellä monilla nartunomistajilla, miltei maasta riippumatta, on ongelmia etsiessään koiralleen sulhasta, jos ei halua yhdistää lähisukua olevia koiria eikä ole mahdollista lähteä ulkomaille astuttamaan - tilanne on varmaankin tuttu monissa lukumäärältään pienissä roduissa. Tavoitteeni on ollut yrittää parantaa myös tätä tilannetta. Vuosina 2001-2004 olen pyrkinyt tavoitteisiini tuomalla ulkomailta 5 PONia linjoista joita ei ole täällä aiemmin käytetty. Vuonna 2009 toin kaksi nuorta aikuista koiraa. On vielä liian aikaista sanoa, onko kaikki tuonnit olleet onnistuneita - sen näen ehkä kymmenen vuoden päästä...
On ollut ilahduttavaa, että muutkin harrastajat ovat viime vuosina innostuneet tuonteihin jotta suppeaksi käynyttä kantaamme saadaan laajennettua. Tarkoitan todella harrastajia, sillä rotumme parissa on paljon "tavallisia" PONin omistajia jotka ovat varsin ihastuneita rotuun. Kun nämä harrastajat tajuavat sen tosiasian, että PONia parempaa on tietenkin vain useampi PON ;-) niin mikäpä olisi hienompaa kuin että se seuraava PON tulisikin ulkomailta, ja siten laajentaisi PON-kantaa Suomessa! Kaikilla ei tietenkään ole tähän mahdollisuuksia, mutta jos edes joku innostuu ajatuksesta, olisi se ehdottomasti hatunnoston arvoinen suoritus!


Harrastustavoitteet

Muihin tavoitteisiini lukeutuu PON-rodun tuominen esille eri harrastuksissa ja lajeissa. Haluan itse yrittää kouluttaa PONia eri lajeihin. Uskon että mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Olen kouluttanut ja kilpaillut kaksi eri PONia tottelevaisuuskokeiden voittajaluokkaan. Kaksi eri koiraani on palkittu vuoden parhaana Toko-PONina. Kolme ohjaamaani koiraa on saanut erikoispalkinnon parhaasta yhteistyöstä/kontaktista Suomen PON-kerhon Tokomestaruuskisoissa - yksi jopa kahdesti. On ollut ilahduttavaa nähdä viime vuosina yhä useampia PONeja tottelevaisuuskokeissa ja tuloksetkin on olleet oikein hienoja! Ehkäpä itsekin innostun jonain päivänä taas kilpailemaan tottelevaisuuskokeissa.

Agilitya olen harjoitellut "huvin vuoksi" (en lainkaan kilpailuihin tähdäten) melkein kaikkien PONieni kanssa. Vain yhden koirani kanssa olen käynyt treenaamassa säännöllisesti, viikottain. Agirotuun olen osallistunut joukkueessa yhteensä neljä kertaa, kolmen eri koiran kanssa. Kahtena vuotena joukkueessa on ollut kaksi omaa koiraani. Nykyään kuulee yhä useamman PONin käyvän agilitytreeneissä, joten toivottavasti jatkossakin nähdään AgiRodussa useita PON-joukkueita!

Pelastusetsintää olen harrastanut keväästä 2003 lähtien. Tavoitteeni oli että koirani läpäisisi PERA A:n ja B:n (rauniokokeet) ja PEHA:n (hakukoe) - ehkäpä jo vuonna 2005. Näihin tavoitteisiin päästiin ja nämä kokeet läpäisimme hyväksytysti vuonna 2005. Seuraavana tavoitteena oli osallistua myös kansainvälisiin pelastuskoirakokeisiin eli IPOR-kokeisiin. Nämäkin tavoitteet täyttyivät ja johtivat meidät jopa Itävallan MM-kilpailuihin saakka vuonna 2007. Olen osallistunut yksilö- ja joukkuekilpailuihin SM-tasolla useana vuonna, ja saanut mitaleitakin.
Tähtäimessä on vielä myös kolmannen lajin eli jäljen harjoitteleminen ja jälkikokeissa käyminen. Jossain vaiheessa olisi mielenkiintoista osallistua palveluskoirapuolella erikoisjälkikokeeseen.

Yhtenä tavoitteena on saada pk-oikeudet säilymään PONilla. Tätä silmällä pitäen kyselin alkusyksystä 2004 olisiko muilla PONin omistajilla kiinnostusta kokeilla hakua koiransa kanssa. Toiveeni oli saada kokoon 4-5 PONin treeniryhmä. Tämä toiveeni ylittyi moninkertaisesti, kun peräti 13 eri koiraa kävi harjoituksissa! Suurin osa vieläpä oli mukana joka ikinen kerta. Ryhmän toiminnan päättymisen, tänä päivänä kuitenkin valitettavan vähän kuulee ihmisten käyvän hakuporukoissa treenaamassa PONiensa kanssa, toivottavasti tämä hieno laji houkuttelisi muitakin. :-)
Itse en kuitenkaan koe PONin olevan ideaali koira juuri pk-kokeisiin, parhaiten se sopisi varmaankin erikoisjäljelle, mutta miksei myös haku- ja jälkikokeisiin.

Näiden lajien lisäksi olen avoin muillekin harrastuksille... mitä nyt mieleen juolahtaakaan! Esimerkiksi yksi oma koirani on ollut mukana myös Kennelliiton Kaverikoira-toiminnassa vieraillen sairaaloissa ja vanhainkodeissa.

PON on parhaimmillaan todella monipuolinen rotu!

Jätä muisto käynnistäsi,
Kirjoita vieraskirjaan!

Lue vieraskirjaa