ALOITUSSIVULLE


UUTISET
PENTUJA
Miklosin blogi
Videot

OMAT KOIRAT

PENTUEET


MUISTOISSA


Tuloksia
Terveysasiaa
Tavoitteeni
PON-rotu
Etsivä löytää
Tilastot22.12.2007 - Päivitetty Zamyn lasten tuloksia
Zamyn jälkeläisten terveystuloksia on päivitetty (Marquee I, Dommiciss-pentue).

9.12.2007 - Voittaja 2007 -näyttely
Myöhästyimme ilmoittautumisista joten yhtään omaa koiraa ei tässä näyttelyssä ollut. Yksi kasvatti kuitenkin.


PU4 Int & Fin & Est & Lv Mva Borgåkers Olen Pikku-Dee "Piki"

2.12.2007 - Pentunäyttely Helsingissä
Lunan ensimmäinen pentunäyttely meni hampaiden katsomista lukuunottamatta hienosti. Lisää harjoittelua vaan. Sijoituksena kolmesta pennusta 2.29.11.2007 - Pöpösen kyynärät ja lonkat terveet :-)
"Moppi" Marquee Kicks Borgåkers lonkat B, kyynärpäät 0 eli hienot tulokset.


24.11.2007 - HEPeKon kauden päättäjäiset & huomionosoituksia
Helsingin Etsintä- ja pelastuskoirat viettivät ekaa kertaa kauden päättäjäisiä hauskan harjoitusryhmien välisen joukkuekisan merkeissä. Majka & Miklos oli mukana pääasiassa kannustusjoukoissa ja "Majkan möröt" -joukkue (mitähän pitäisi ajatella tästä nimivalinnasta!) vei voiton tiukassa kisassa. Vähänkö olen ylpeä teistä Riitta, Satu & Jippo, Hanna & Ronja ja Sonja & Roni! :-)
Samassa tilaisuudessa Majkalle ojennettiin HEPeKon emoyhdistyksen HVSSY:n standaari (viiri) huomionosoituksena tehdystä yhteistyöstä emoyhdistyksen hyväksi, ja heti perään yllätyksenä myös Rockyn pysti.
Edesmenneen hepekolaisen sankarikoiran mukaan nimetty Rockyn pysti jaettiin viimeksi elokuussa 2005 jolloin olin ihan vasta-alkaja ja muistan ihaillen ajatelleeni, miten paljon on täytynyt tehdä että sen saa, ikipäivänä en voinut kuvitella että se meille joskus tulisi. Rockyn pystin jakoperusteisiin kuuluu aktiivinen osallistuminen hälytyksiin (mahdolliset tehdyt löydötkin) sekä kilpaileminen SM- tai MM-tasolla. Rockyn pystin on aiemmin saanut mm. kahdesti ensimmäinen rauniokouluttajamme Minna Mård. Onkin suuri kunnia saada Rockyn pysti vuorostaan meille nyt. :-)
Kiitän asiasta päättäneitä näistä huomionosoituksista!

14.11.2007 - Terveystutkimuksissa
"Moppi" Marquee Kicks Borgåkers silmät terveet, polvet terveet (0/0), TgA-negatiivinen
"Miklos" Oktet ze Spiewogry T4/TSH-uusinta
sekä vapaa-T4 (kilpirauhaskoe)  erinomaisen terve :-)


11.11.2007 - Zoffin ensiesiintyminen Ruotsin näyttelykehissä
Hienosti sujui Borgåkers Pong Pongin eli Zoffin ensiesiintyminen Ruotsin näyttelykehissä:
Ljungbyhedissä Zoffi oli rodun paras eli ROP-pentu ja lisäksi näyttelyn viidenneksi kaunein pentu eli BIS5. Paljon onnea kauniille Zoffille kotijoukkoineen!Miklosin koepäiväkirjaa on päivitetty.


25.-29.10.2007 - Ruotsin reissu Miklosin kanssa
Teimme suomalaisten pelastuskoiraharrastajien kanssa reissun Ruotsiin kokeisiin ja treenaamaan. Matkakohde oli Tukholman pohjoispuolella sijaitseva Rosenborgin pikkukaupunki jossa on Euroopan suurin nimenomaan harjoitustarkoitukseen rakennettu rauniokaupunki. Hieno paikka! Suomessa ei ole missään tullut vastaan paikkaa, jossa pääsisi harjoittelemaan niin aidoissa raunioissa kuin täällä.
Perjantaina treenasimme alueella. Täällä voisi treenata vaikka viikon ennen kuin kaikki paikat olisi käyty läpi... Lauantaina oli KV IPOR B-rauniokoe. Harmittavasti tottis jäi kolmesta pisteestä kiinni, kettis hienosti 45 p. Raunioilla olimme vuorossa viimeisenä, ja yksi toisensa jälkeen ennen meitä tuli päätään puistellen pois. Yksi koirakko pääsi raunioilta nipinnapin läpi. Mikko työskenteli ja irtosi hyvin, löysi melko nopeasti 3 maalimiestä jotka ilmaisi hyvin. Neljättä maalimeistä Mikko ei saanut paikallistettua, maalimies oli syvällä raunioiden alla ja haju levisi laajalle alueelle eikä mistään tullut riittävän paljon voimakkaammin kuin toisaalta. Nyt tiedetään mitä pitää harjoitella, mutta en tiedä missä sitä pääsisi treenaamaan?
Sunnuntaina oli vuorossa ihka eka IPOR A-jälkikokeemme. Olimme kokeen ainoa osanottaja! Koska Suomessa on puhuttu, että tämä koe vastaa erikoisjälkeä, en ole sitä aiemmin harkinnutkaan, mutta sitten joku sanoi, että se olisikin kuin meidän metsäjälkemme ja niin ilmoittauduttiin. Oltiinhan jälkeä treenattu jo ainakin 10 kertaa tänä vuonna. :-)
Kun meidät sitten vietiin jäljen aloituspaikkaan, jossa oli sänkipeltoa ns. silmänkantamattomiin ja melko voimakas tuuli, niin nieleksin kyllä pariin kertaa, ja ajattelin että tähän tää nyt tyssäsi. Jälki nousi 20 m janalta ja sitten mentiin ja vauhdilla! Ekan kulma aiheutti suuria vaikeuksia mutta sen jälkeen Miklos eteni esineistä päätellen aivan jäljen päällä ja otti loput kulmat hyvin tarkasti. Jälki kulki enimmäkseen pellolla mutta lopussa meni parin pelto- ja metsätien ylityksen kautta niitylle ja sieltä metsään. Yksi esine jäi, muut ilmaistiin hyvin. Maalimies ilmaistiin ensin hännänheilutuksin ja hetken päästä muutamalla haukulla.
Ekan kulman hapuilun jälkeen Miklos vakuutti kaikki paikallaolijat ja saimme paljon kehuja ja suitsutuksia, myös tuomarilta, pisteet mahtavasti 189 p. (max. 200 p.)
Se, että tottis meni taas ranttaliksi (30 p.) ei haitannut sillä se oli odotettavissa ja sitä työstetään, jäljellä onnistuminen ylitse odotusten piti mielen hyvänä loppuun asti. Ketteryydessä Mikko yritti pistää shown pystyyn, mutta yhteisymmärryksessä tuomarin kanssa vetäisin piskiä korvasta ja sen jälkeen kokeessa nähtiin niin tottelevainen koira ettei moista ole minulla ennen ollutkaan! Tämä jo yksinään riitti tekemään reissun kannattavaksi. ;-)

Kuvia Ruotsin reissusta täällä!


19.9.2007 - Päivityksiä ja uutisia
Zamyn lasten sivua päivitetty tuoreemmilla kuvilla.
Mopin sivua päivitetty.
Jidan pentujen eli P-pentueen sivua päivitetty uusilla kuvilla.

Borgåkers Ponparelli "Luna"


PON-koulutusleiri 13.-14.9. Piikkiössä Tuorlan majatalossa kokosi yhteen joukon aktiivisia ja innokkaita PONien omistajia. Leiripaikka oli hyvä ja maastot sekä koulutuskenttä lähellä. Harjoituksen kohteina oli agility, toko, jälki ja näyttelyesiintyminen, niiden lisäksi pistimme hakuharrastajien kesken pystyyn vielä hakutreenit. Monet kiitokset kouluttajille ja leiriläisille hyvistä treeneistä ja kannustavasta ilmapiiristä! Toivottavasti tapaamme samoissa merkeissä ensi vuonna uudelleen.

Uusi kirja "Pelastuskoiran koulutus" on ilmestynyt. Kirjan on kirjoittanut MM-matkakumppanimme Virpi Nieminen. Kirjan valokuvat on valittu Majkan kokoelmista, ja vaikka tarjolla oli monia eri rotuja, on kirjan kuvitus varsin PON-painotteinen. Opus on kattava ja perusteellinen, suosittelemme siis muutenkin kuin kuvien takia! ;-)


30.9.2007 - SSKY:n erikoisnäyttely

PU3 Int & Fin & Est & Lv Mva Borgåkers Olen Pikku-Dee "Piki"
Eri1 Marquee Kicks Borgåkers "Moppi"
Hienosti meni Mopilla ja Pikillä erkkarissa. Onnea Vuokko ja Piki ja Mirvalle taas kiitokset Pikin hienosta handlauksesta. :-)


21.-23.9.2007 - SM-hopeaa!!
Vielä viimeiset arvokisat tänä vuonna ja tulihan se mitali sieltä sittenkin, ja vielä sieltä mistä ei lainkaan uskottu tulevan. Pelastuskoirien joukkuekatselmukseen nimittäin osallistutaan kolmen koirakon ja koirattoman joukkueen johtajan voimin, mutta Helsingistä ei tänä vuonna löytynyt sitä kolmatta koiraa joukkueeseen ja niin me sitkeät sissit lähdimme matkaan joukkueenjohtajan ja kahden koirakon voimin. Koirina oli varsin epätavalliset rodut eli
Miklos-PON ja espanjanvesikoira Papu ohjaajanaan Sam Widlund. Olimme kaikki ensikertalaisia tällaisissa kisoissa, lukuunottamatta joukkueenjohtajaa Markku Suomista jolla on takanaan jo useampi SM-joukkuekisa.
Kilpailu alkoi pe-iltana ja päättyi sunnuntaina. Majapaikkana oli kullekin joukkueelle oma puolijoukkueteltta. Myöhään perjantai-iltana alkoi 5 tunnin yösuunnistus joka päättyi ensiaputehtävään, la-aamuna aikaisin jatkettiin raunio- ja rakennusetsinnällä, seuraavana oli tottelevaisuus- ja ketteryyskokeet, ja iltapäivällä lähdimme vielä alue-etsintään eli hakuun. Haussa emme ehtineet etsiä koko aluetta annetussa ajassa, mutta nostimme kaikki maalimiehet jotka olivat alueella jonka tutkimme. La-illan päätteeksi saimme tiedon, että sijoituksemme on toinen, ja olimme yllättyneitä. Sunnuntaina tiedettiin olevan jälkipäivä ja uskoimme sen ns. koituvan kohtaloksi. Su-aamuna homma jatkui ja edessä tosiaan oli 14-16 tuntia vanha jälki, jonka kulku piti selvittää 4 tunnissa. Papu teki upean urakan jäljellä. Ajan huvetessa ja marjastajien sotkettua jäljen loppumatkalta yritimme vielä löytää kadonneen henkilön haulla, mutta aika loppui kesken.
Kolmas koira olisi varmaan auttanut isojen alueiden kohdalla ja lisäksi tuonut joukkueelle omat tottis- ja kettispisteensä.
Kisan päättäjäisissä sunnuntai-iltana oli yllätys suunnaton, kun meidät kuulutettiin SM-hopealle! Kultakaan ei ollut kaukana... Uskomatonta!


16.09.2007 - PON-mestaruuskisat ja uusi valio
PON-kerhon jokavuotiset agility- ja tokomestaruuskisat oli tänä vuonna kivasti meillekin sopivana päivänä. :-) Olipa kiva olla mukana parin vuoden tauon jälkeen!
Tokon hihnaluokassa debytoi uusi parivaljakko, Marianne ja
"Zamy" eli Kans & Fin & Est & Lv Mva EuJV-03 V-05 NV-05 LvV-06 Ambergini's Baby-Dynamite. Hienosti Marianne on Zamyn kouluttanut sillä he voittivat luokan 98 pisteellä! Vitsit että olen ylpeä teistä!
Ja kovan vastuksen antoi piskuinen Moppi
Marquee Kicks Borgåkers keräten 97 p. ja kakkossijan.

Moppi & Majka ja Zamy & Marianne. Kuvat: Nadja ja Ulla-Maija Nikko.

Tokon alokasluokassa varsinaisesta tokomestaruudesta kilpaili Zamyn tytär Maria (Marquee Itsy-Pitsy) emäntänsä Nadjan kanssa ja he tulivat toiseksi, upeaa ja paljon onnea Nadja!
Agilityn aloittelevien kisassa Nadja ja Maria tulivat niinikään toiseksi saaden myös tuomarin erikoispalkinnon innokkaimmalle koiralle radalla! Onnea!
Moppi tuli agilityssa kolmanneksi, saimme sakkopisteitä radan likaamisesta kun Pöpöselle tuli kakkahätä kesken radan suorittamisen. Prinsessat ei paljon pidättele vaan tekee justiinsa silloin kun on hätä.

16.9.2007
Zamyn tytär Onerva (Marquee Inky-Dinky) kävi näyttelyssä Hyvinkäällä ja sai neljännestä peräkkäisestä näyttelystä neljännen sertinsä ollen VSP ja valmistuen Suomen ja Eestin muotovalioksi. Paljon onnea Onervalle kasvattajineen ja omistajineen!

15.09.2007 - Pelastushaun SM-kisat

Miklos jatkoi arvokisakierrostaan tällä kertaa Harjavallassa pelastuskoirien SM-hakukisoissa. Kokeilin, miten koira toimii jos ei saa aamuruokaa, huono idea... virtaa oli enemmän kuin koskaan tottiskentällä, koira hypähteli korkealle ilmaan, räksytti, aivan omat kuviot. Ja jos tottis jo meni lennokkaasti, niin mitenkäs ketteryys sitten... se oli jo näytös, Miklos rynni edelliseltä esteeltä seuraavalle ja oli todella vaikeaa hallita sitä. Kaiken kruunasi loppuhuipennus, kun palomies oli kantanut koiraa: Mikko ei saanut tarpeekseen vaan istuutui palomiehen eteen ja hypähteli vastenkin ja räksytti: Lisää! Uudelleen! eikä millään tullut kutsusta luokse. No, ainakin yleisöllä ja toisilla kilpailijoilla oli hauskaa (ja tuomarilla myös). Ja Mikolla itsellään vasta hauskaa olikin. Minä varmaan olin ainoa, jolla ei ollut hauskaa. Tottis 35 p., kettis 38 p.
Maasto ei ollutkaan maastoa, vaan rakennusetsintää. Mikko teki kaksi virheilmaisua (tai minä tulkitsin liian helposti sen haukun ilmaisuksi vaikka koira ei ollut vielä paikallistanut hajun lähdettä) ekassa rakennuksessa ja homma loppui heti alkuunsa siihen. Rakennukset on meille vaikeita. Hienosti järjestetty koe, kaikki sujui kitkattomasti ja vauhdikkaasti mieleenpainuvine pienine yksityiskohtineen ja kisamuistoineen. Kisapaikka oli Kiukainen ja niin saimme muistoksi jokainen oman pienen kiuaskiven, jolla arvottiin osallistumisnumero. Tämä oli muuten ensimmäinen kilpailumme jossa on tehty doping-testit.


13.09.2007 - Taas tutkittiin
Lähes vuosi edellisestä kerrasta
Miklos palasi Apexiin tutkittavaksi. Esa Eskelinen yritti vielä löytää syytä Mikon etujalan vaivaan. Ravatessa kaksi keskimmäistä kynttä laahaa yhä maata lähes joka askeleella, lisäksi vaivana on nopeissa liikkeissä, erityisesti hypyissä ja isoissa loikissa kaatuilu.
Eskelinen pohti vielä yhtä mahdollista syytä oireilulle: kyynärpään koronoideus-ulokkeen murtumaa. Kyynärpäät röntgenkuvattiin ja hyvältä näytti, mutta mainitun vaivan voikin todeta ja hoitaa ainoastaan tähystysleikkauksella. Tämä käyntimme oli ilmainen, mutta tähystysleikkauksen hintalappu on niin suolainen, että se vaatii taas hieman nieleskelyä, laskeskelua ja henkistä valmistautumista.


8.-9.9.2007 - Pelastuskoirien jälkikoe PEJÄ ja treeniä, treeniä...

Osallistuimme
Miklosin kanssa ihan ensimmäiseen jälkikokeeseemme. Koe järjestettiin Salon seudulla. PEJÄ-kokeessa jälki on 1500 m pitkä ja noin 2,5 h vanha ja jäljellä on 5 esinettä ja ilmaistava ihminen jäljen päässä.
Jälkeä olemme harjoitelleet 3 kertaa ennen koetta, 300-700 m pitkiä parin tunnin ikäisiä jälkiä. Näillä eväillä mentiin sitten katsomaan miten pitkälle rahkeet riittää.
Jäljen nosto meni ihan hösseliksi kun ohjaajalla ei ollut ihan oikea taktiikka ehkä käytössä. Lopulta pääsimme alkuun ja siitähän se sitten lähti. Pari kertaa oli jälki pahemman kerran hukassa mutta aina pääsimme jatkamaan. Ohjaajan oli tarkoitus silmä tarkkana bongailla esineitä, mutta eipä löytänyt yhtäkään vaan Miklos maaten ja nenällä tökkien ilmaisi kaikki viisi esinettä hienosti.
Rahkeet riitti loppujen lopuksi arviolta 1400 m, sitten harhajälki vei mukanaan. Huomasin jäljen vaihtumisen ja yritin palata takaisin oikealle jäljelle, mutta emme enää löytäneet sitä ja sitten homma hajosi täysin ja luovutin. Ehkä parempi näin, tuleepahan treenattua lisää jäljestämistä!
Jäljen nostamisesta saimme arvosanan T, esineistä arvosanan E, mutta valitettavasti maalimies jäi löytymättä ja siis koe hylättiin. Tuomari Esa Luukkonen vietti tovin kertoen neuvoja ja vinkkejä mm. jäljen nostoon, takajälkeen ja maalimiehen nostoon lopussa. Monet kiitokset hänelle näistä kullanarvoisista ohjeista. Tästä on meidän hyvä jatkaa, olipa hyvä opintoreissu!

Seuraavana päivänä eli sunnuntaina 9.9.2007 meille järjestettiin prejoukkuekatselmus-harjoitus, jossa mennä porhallettiin reput selässä kovaa vauhtia pitkin Luukkia ja
matkan varrella suoritettiin erilaisia tehtäviä esine-etsinnästä ensiapuun. Lopuksi jäljestettiin takaisin autoille ja luulimme pääsevämme pois, mutta e-hei, edessä olikin kuljetus seuraavaan paikkaan alue-etsintään. Miklos jaksoi innokkaasti tehdä töitä loppuun saakka nostaen kaksi maalimiestä maastosta. Ilta oli jo pimennyt kun saimme etsintäharjoituksen päätökseen. Teimme vielä parkkipaikalla lyhtypylväiden valossa ryhmätottista ennen kuin pakkauduimme vihdoin omiin autoihin. Treenit alkoivat klo 15 ja kotona olimme klo 23, joten olihan hyvä harjoitusrupeama. Ihan pientä silti verrattuna siihen, mitä tulee eteen SM-joukkuekatselmuksessa 21.-23.9. Kuopiossa... Kiitos järjestäjille hyvästä harjoituksesta!
Maanantaina taisikin sitten pää olla ainoa paikka johon ei koskenut, mitenhän kipeä sitä onkaan sitten kahden viikon päästä? Rankan viikonlopun jälkeen en huomannut Mikossa muuta kuin yleistä väsymystä, ontumista tms ei näkynyt, hyvä näin.


01.09.2007 - Pelastuskoirien SM-rauniokoe
Pelastuskoirien SM-rauniokoe järjestettiin tänä vuonna Hämeenlinnassa. Lepo auttoi Mikon jalan revähdykseen niin hyvin, että pääsimme osallistumaan. Emme odottaneet tästä kokeesta minkäänlaista tulosta, mutta kun voitto jäi sitten lopulta kiinni kahdesta tottispisteesta, niin kyllä harmitti todella paljon.
Saimme tottelevaisuudesta 33 p., ketteryydestä 35 p. (sisältäen tahallaan väärin tehdyn pituushypyn). Miklos oli ainoa koira, joka läpäisi raunio-osuuden. Maalimiehiä oli isolla alueella 5 kpl ja etsintäaika oli 40 min. Miklos nosti kaikki viisi ukkoa 13 minuutissa, ja ilmaisuista saimme yleisarvosanan Erinomainen. Tämän jälkeen se harmitus sitten iskikin, kun kukaan muu ei läpäissyt maastoa. :-/

Kuvat tämän vuoden IPOReista on siirretty Photobucketiin, myös MM-reissukuvia löytyy sieltä:  Photobucket


20.8.2007 - Miklos taas tutkimuksissa

Uuden ontumisen takia Miklos kävi Talvion luona tutkimuksissa. Koko oikea etujalka röntgenkuvattiin ja hyvältä näytti. EMG-tutkimus antoi myös hyvän tuloksen. Jalan ontumisen syy löytyi olkanivelen pehmytosista. Samalla kertaa varjoainekuvattiin myös kaularanka ja koko selkäranka, ja otettiin selkäydinnestenäyte. Rangasta löytyi paljon pieniä epänormaaliuksia, mutta ei mitään suurta ja mullistavaa.
Jatkamme Mikon kuntoutusta Annakaisa Ventomäen fysioterapiassa. Miklos teki paluun vesijuoksumatolle, jota jatketaan toistaiseksi.


18.-19.8.2007 - Upeita näyttelytuloksia

18.8. järjestettiin PON-katselmus
. Omia koiria ei osallistunut meiltä yhtäkään, mutta kasvatteja edusti Vuokko Koskisen omistama Kans & Fin & Lv & Ltu Mva Borgåkers Olen Pikku-Dee "Piki", ja hienosti edustikin!!
Piki oli kovan kisan Paras uros 1, VSP ja Best In Show 2! Mahtavat onnittelut Vuokolle ja Pikille ja mahtavat kiitokset Mirvalle, joka lennätti Pikiä upeasti. ;-)


18.8. Nokian näyttelyssä Borgåkers Nítida Nizinskan ja Zamyn tytär Aftshban One And Only "Nelli" oli Rodun paras -pentu. Onnittelut Nellille hienosta ensiesiintymisestä näyttelykehissä!
Zamyn vanhempi tytär Marquee Inky-Dinky "Onerva" oli Nokialla toista kertaa peräkkäin Rodun paras ja sai toisen sertinsä. 19.8. Tallinnassa Onerva oli paras narttu ja VSP saaden sekä sertin, että CACIBin. Aikamoinen voittoputki Onervalla joten mahtavat onnittelut Onervan perheelle ja kasvattajalle!

17.8.2007 - Miklos ontuu taas :-(

Eilisillan treenien jälkeen Miklos on ontunut voimakkaasti oikeaa etujalkaansa. Näyttäisi siltä, että se vika joka jalkaan tuli alunperin viime syyskuussa, ja joka korjaantui (hermovamma jäi), olisi nyt uusinut, mutta hieman lievempänä. Meillä oli kiireiset ja erittäin mielenkiintoiset suunnitelmat syksylle Mikon kanssa, meneekö nyt taas kaikki pieleen? Harmitus ja pettymys on kuvaamattoman suuri ja mieli todella maassa.


8.8.2007 - Nio lähti taivaaseen
Osanottomme Tiinan ja perheen suureen suruun.


6.8.2007 - Hienoja näyttelytuloksia
Majka ei ole tänä vuonna päässyt mukaan vielä yhteenkään näyttelyyn, mutta on ilo kuulla hienoja tulostietoja muitten aktiivisten toimesta!
Mahtavat onnittelut Pikille ja Vuokolle kansainvälisen muotovalion arvon johdosta!
Onnea Zamyn lapsille Onervalle ja Onnille omistajineen ja kasvattajineen Kuopion valloituksesta! Onnea Biancalle ja omistaja-kasvattajalleen Dominicalle Ruotsiin hienosti sujuneista näyttelyistä!

Liettua 4.8.2007
VSP, Sert, CACIB, Ltu Mva, KANS Mva
EstJV-05 Fin & Lv Mva Borgåkers Olen Pikku-Dee

Liettua 5.8.2007
ROP, CACIB EstJV-05 Fin & Lv Mva Borgåkers Olen Pikku-Dee

Zamy
n lapset ovat niittäneet jälleen hienoa menestystä!
Kuopio 4.8.2007
ROP, Sert Marquee Inky-Dinky "Onerva"
VSP Fin Mva JV-05 Jagoda's Delegat Zamy "Onni"

Ruotsissa Dommiciss Grzeczna Bianca:
Göteborg 6.1.2007: PN3
Göteborg 7.1.2007: 1, Kp
Tvååkers 25.3.2007: PN4
Ruotsin PON-Katselmus 1.7.2007: PN3


21.7.2007 - Muru lähti Taivaaseen
Murusemme Borgåkers Ponctuelle lopetettiin 5-viikkoisena tapaturman seurauksena. Murulla todettiin vaikea aivovamma.Tutkineen eläinlääkärin mukaan on mahdollista, että Murulla oli jokin kallon epänormaalius (vesipää, päälakiaukile tms) mikä selittäisi sen omituisen päänmuodon. Muistamme aina Murun ystävällisenä ja sosiaalisena söpöläisenä.19.7.2007 MM-kuvia ja kuulumisia
Miklos ja Majka on molemmat käyneet spesialistien käsittelyssä. Majkan kädestä otettiin lasta pois ja hammasta purren pitäisi sinnitellä ilman, ettei käsi jäykisty. Paranemiseen voi kuulemma mennä monta kuukautta. Kun sormi jo saman päivän aikana rämpsähti väärään asentoon kolme kertaa ja tähdet vain tuikki silmissä hetken aikaa, teki todella mieli esittää joitain vastalauseita käsikirurgille, mutta kokeillaan nyt kuitenkin...
Miklos kävi Hyvinkäällä Annakaisa Ventomäen käsittelyssä. Ihan kertaheitolla ei selkänikama asettunut paikoilleen, mutta parempaan suuntaan mennään ja viikon päästä käsitellään uudelleen.
Kesäloman nyt alkaessa alamme pääasiallisesti mökkeillä ja sähköpostitse ei saa vastausta nopeasti, joten yhteydenotot puhelimitse, kiitos!

7.7.2007 - Kuulumisia
Olemme kotiutuneet MM-kisoista, yhtenä kappaleena kukin vaikka emme täysin ehjinä. Reissu oli melkoisen rankka opintoreissu, mitaleita ei tullut (sijoitus 43.), mutta kokemusta ja sopivasti seikkailujakin kyllä. Matkakertomus ja toivottavasti kuvia tulossa myöhemmin.

Yksi urospentu on vielä vailla omaa kotia! Luovutus elokuussa.

Mahtavat onnittelut Zamyn pojalle kotijoukkoineen upeasta menestyksestä:
Fin Mva JV-05 Jagoda's Delegat Zamy
9.6.2007 Nurmes VSP
7.7.2007 Piteå Ruotsi ROP, Sert, S Mva, BIS 3!!
8.7.2007 Piteå Ruotsi VSP, Sert, CACIB


Miklos veneilemässä Helsingin edustalla.


Hyvää Juhannusta!
Majka & Miklos lähtee juhannuspäivän aamuna matkaan kohti Itävaltaa ja pelastuskoirien MM-kilpailuja. Meidän pitäisi olla takaisin kotona jälleen 5.7.2007. Tällä välin meileihin ei vastata, ja puhelimitsekin voi olla vaikea tavoittaa (tekstarilla tavoittaa parhaiten).

Vastailemme pentukyselyihin yms heti kotiin palattuamme!


16.6.2007 - Pennut syntyivät!
Meillä on pentuja! Kaikki meni hyvin, vauhtiin päästyään synnytys sujui varsin nopeasti. Pentuja syntyi kuusi: 2 urosta ja 4 narttua. Pennut painoivat 305-410 g. Muutama pentu vielä varattavissa! Lisää tietoa ja kuvia pennuista omalla sivullaan.


4.-8.6.2007 - Pelastusopistolla Kuopiossa
Vietimme Miklosin kanssa viikon Kuopion pelastusopistolla pelastuskoiraohjaajien valmiuskurssilla. Kiitokset Merville joka tuli yhtenä iltana tapaamaan meitä Zamyn pojan Onnin kanssa, olipa kiva nähdä Onnia! (ja Merviä myös)


26.5.2007 - PEHA-kokeessa
Vietimme viikonlopun pelastuskoirien tottisleirillä Haminassa. Kun Haminassa myös järjestettiin pelastushakukoe lauantaina, ilmoittauduimme sinne, ikään kuin viime aikojen koeputkessa ei olisi ollut jo tarpeeksi. Kiitos Kaakon käyttökoirille ystävällisyydestä ja mahdollisuudesta saada tehdä harjoitustottis kokeessa. Miklos liikkui maastossa kohtuullisen hyvin, ehkä hieman hitaasti, mutta samalla tempolla alusta loppuun asti. Ja jopa risteili kivasti. Maasto oli välillä ryteikköistä ja välillä suurta kivenlohkaretta. Koiran ohjattavuudesta saimme EH, ohjaajan käyttäytymisestä E, ilmaisuista EH (1. mm E ja 2. mm EH). Lopputuloksena Hyväksytty, EH.
Kaikenkaikkiaan tosi kiva viikonloppu. :-)

Palveluskoiraliitto päätti lähettää kaikki kolme tuloksen saanutta koirakkoa pelastuskoirien MM-kisoihin, jotka pidetään Itävallassa kesä-heinäkuun vaihteessa. Nyt alkaa siis valmistautuminen sinne.
Koepäiväkirja on päivitetty puuttuvista kokeista, sieltä voi lukea meidän matkan MM-kisapaikkaan asti, niin onnistumisineen kuin epäonnistumisineenkin.


20.5.2007 - Zamy luonnetestissä
"Zamy" eli Kans & Fin & Est & Lv Mva EuJV-03 V-05 NV-05 LvV-06 Ambergini's Baby-Dynamite kävi luonnetestissä. Ihan hienosti meni, Zamy ei juuri järkyttynyt tapahtumista. Tulos: +176 p. Hermorakenne +2 tasapainoinen.
Toimintakyky kohtuullinen. Terävyys, puolustushalu ja taisteluhalu pienet. Temperamentti +2 kohtuullisen vilkas, kovuus +3 kohtuullisen kova, luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä ja avoin. Zamppa todettiin myös laukaisuvarmaksi koiraksi.
Luonnetestitaulukkoon lisätty Ambergini's Baby-Dynamiten ja Marquee Goody-Goodyn tulokset.


Zamy toteaa mörkökelkan vaarattomaksi.

19.5. 2007 Helsingin KV-näyttelyssä
Fin & LV Mva EstJV-05 Borgåkers Olen Pikku-Dee PU2, vara-CACIB joka vahvistuu CACIBiksi. Onnea Vuokko & Piki!


7.5.2007 - Mikko kävi taas lääkärissä
Käytiin taas kuulemassa mielipidettä Mikon jalasta. Talvio on nähnyt Mikon viimeksi marras-joulukuussa ja oli oikein tyytyväinen tilanteeseen. Surkastunut lihas on reagoinut hoitoon hyvin ja kasvanut lähes ennalleen. Se on merkki hermoston palautumisesta. Koska jalka yhä lyö maahan liikkuessa, ei hermosto ole vielä täysin palautunut. Talvion mielestä toivoa on yhä, nyt siis jatketaan fysioterapiaa ja harjoituksia. Tällaisia uutisia tällä kertaa.

PON-kerhon juttupalstan turkinajokeskustelun (ja onko sitä syytä hävetä) myötä ajattelin esitellä meidän tyylejä vuosien varrelta: tässä!


5.-6.5.2007 - Pelastuskoirien MM-karsintaviikonloppu
Hämeenlinna järjesti pelastuskoirien KV IRO-kokeet, lauantaina IPOR-rauniokoe ja sunnuntaina IPOR-hakukoe. Niin hullu (vai ahne?) sitä sitten oli, että
Miklos ilmoitettiin kumpaankin B-kokeeseen. Jännitti ihan hulluna ennen kokeita, etenkin kun tuomarit tuli ulkomailta eikä heidän arvostelulinjastaan ollut mitään ennakkokäsitystä.
Lauantain B-rauniokokeessa saimme tottelevaisuudesta 36 p. ja ketteryydestä 38 p. Tottelevaisuudessa tuli yksi väärä asento ja haahuilua siellä täällä. Ketteryydessä Mikon oli vaikea pysyä nahoissaan telineitten välillä. Lisäksi Mikko luuli epämiellyttävää alustaa pituushypyksi (siis vain tukkakoira pystyy tähän!) ja tuomari tulkitsi sen loikkimiset tietenkin alustan välttelyksi... ;-)
Raunioilla Mikko liikkui ja etsi hyvin. Alku oli aika huima, 1. minuutilla eka maalimies ja 2,5 minuutin kohdalla seuraava, sitten oli hieman taukoa ennen kuin kaksi muuta löytyi. Maastosta saimme pisteitä 165, työskentelystä hyvät pisteet mutta ilmaisuista huonot, koska Mikon haukku oli pätkivää. Viimeisellä maalimiehellä Mikko haukkui todella vähän mutta yritti sitäkin tarmokkaammin päästä sisälle piiloon, kiiveten ja hyppien piiloa vasten ja tassuilla piiloa auki repien. Lopputulos oli 239 p. ja 2.sija sekä koulutustunnus RH-TB.
Sunnuntain B-hakukokeessa nähtiin meidän huonoin koesuorituksemme tottelevaisuudessa.
PON on sikäli fiksu koira, että kun tämä oli kolmas koe reilun viikon sisään, niin Mikko ehti oppia, että kokeessa ei tule palkkaa eikä myöskään rangaistusta... Niinpä oikeastaan kaikki meni pieleen, koiralla oli kyllä kovasti omaa kivaa, ohjaajalla ei niinkään. ;-D Pisteitä vain 25. Ketteryys meni yllättäen paremmin nyt, pisteitä 42, vaikka ensimmäiset telineet menikin ranttaliksi.
Metsässä Miklos haki omia reittejään, mistä tietenkin tuli sanomistakin ja se myös näkyi pisteissä. Noin puoleen väliin mennessä Miklos oli löytänyt ja ilmaissut erittäin hyvin 3 maalimiestä. Viimeinen maalimies oli ihan alueen lopussa, jossa oli myös ihana oja täynnä vettä, ja Miklos kahlaili ja joi ja hääräsi häntä heiluen siinä kunnes kiroillen ja tiukoin komennoin sain sen sieltä pois, vaikka se kolme kertaa itsepintaisesti palasi ojalle. No, siellä ojallahan se viimeinen maalimieskin oli ollut, mutta koira ei ollut saanut paikallistettua sitä... Sunnuntain hakukokeesta tuli tuloksia A-kokeesta mutta ei yhtään tulosta B-kokeesta.

6.5.2007 Leppävirran ryhmänäyttely

Zamyn poika Jagoda's Delegat Zamy "Onni" oli rodun paras, ROP ja samalla Onni valmistui Suomen Muotovalioksi. Mahtavat onnittelut Onnille omistajineen ja kasvattajalle Merville! Onni oli myös ryhmässä kuuden parhaan joukossa. :-)


29.4.2007 - Miklos IPOR rauniokokeessa
Miklos läpäisi IPOR A-rauniokokeen Salossa hienosti I-tuloksella. Tottista on nyt treenattu hieman enemmän ja pisteitä siitä kertyi 45 p. (max. 50). Jokaista liikettä häiritsi, että Mikko odotti eteenmenoa ja edisti siksi hieman.
Ketteryydessä oli paljon huolimattomuutta ja ehkä liikaa intoa taas kerran, riskillä mentiin ja jätettiin pituushyppy tekemättä kokonaan koska Mikko satutti siinä viimeksi itsensä. Silti kivasti 41 p. ketteryydestä (max. 50).
Olimme suoritusvuorossa viimeisenä ja odotus ennen maastovuoroa, kun kaikki muut meni ensin, oli jännittävä. Lopulta pääsimme radalle ja Mikko työskenteli hyvin ja oli hyvin ohjattavissa. Omaan tapaansa hajun saatuaan Mikko tarkensi sitä rauhalliseen tahtiin kasojen päällä kiipeillen. Ensimmäiseltä maalimieheltä työskentelystä tuli täydet 60 p., toiselta maalimieheltä 57 p. sillä kolme pistettä tippui pois kun päästin Mikon tunneliin moikkaamaan maalimiestä kun maalimies nostettiin ulos piilosta. Rauniotyöskentelystä saimme pisteitä 78 p. (max. 80), kaksi pistettä tippui siitä kun ohjaaja ei ollut joka hetki ihan selvillä siitä, missä raunioalueen alla kulkevissa tunneleista koira vilisti...
Lopputulos 281 p., I-palkinto, sijoitus 1., koulutustunnus RH-TA. :-)
Tällä tuloksella pääsee kilpailemaan MM-karsinta rauniokokeeseen ja SM-kisoihin.
Ammille ja Satulle kiitokset seurasta ja kannustuksesta!
Upeita kuvia kokeesta täällä!

Illalla tehtiin vielä Mikon kunniaksi kermakakku ja herkuteltiin ystävien kanssa.


26.4.2007 - Työnsä tehnyt, tyytyväinen koira

Miklos testasi suoalueella työskentelyä. ;-)

24.4.2007 - Zamyn kansainvälisen muotovalio arvo
on vahvistettu FCI:ssä

15. & 17. & 20.4.2007 - Jida on astutettu
Lisätietoja Pentuja-sivulla. Ota yhteyttä, jos iloinen harrastuskoira tai seuralainen kiinnostaa!

Rakastunut nuoripari

15.4.2007 - Lappalaiskoirakehässä Sipoossa
Majkaa näkee harvemmin "muunrotuisten" ohjaimissa mutta kerrankos sitä hairahtuu (ja ainahan kaveria autetaan). ;-)

Sipoon näyttelyssä oli peräti 47 suomenlapinkoiraa ilmoitettuna.
Esitettävänä Kans & Fin & Est & Lv Mva Peikkovuoren Bastelli eli "Rino" om. Annika Ekström. Upea saavutus Rodun paras ja RYP2!! Onnea Rasse & Rino!


8.4.2007 - Upea päivä!!
Lappeenrannan näyttelyssä ROP eli rodun paras:
Fin & Lv Mva EstJV-05 Borgåkers Olen Pikku-Dee "Piki"
Mahtavat onnittelut Pikille ja Vuokolle ja kiitokset Mirvalle nuorenmiehen handlauksesta! Myös VSP-titteli matkasi samaan huusholliin, joten tuplaonnittelut!

Miklos oli ilmoitettu IPOR haku A-kokeeseen Hämeenlinnaan. Jo etukäteen jännitys ja hermostus oli sellaista, että pyysin treenikaverimme Ammin mukaan katsomaan ja kannustamaan. Kyllä helpotti kun paikalla oli tuttu joten suurkiitokset Ammille!
Tottis meni väljästi ja lisäkäskyjen avittamana läpi (37 p.), ketteryydessä Miklos loisti ja kauko-ohjausta tuomari kehaisi jopa Suomen parhaaksi ;-) ja tästä osiosta pisteitä 48 p. (max 50 p.).
Maastossa maalimiehet löytyi helposti mutta ekalta ei haukku kuulunut kun tuuli poispäin (maalimies oli 100 m kohdalla ja minä noin 10 m kohdalla keskilinjaa) ja Miklos sai aika kauan haukkua ennen kuin tajusin että siellä ilmaistaan. Toinen maalimies 150 m kohdalla löytyi helposti. Olemme koko talven harjoitelleet raunioilla ja partiointia sekä taajamaetsintää, ja se näkyi. Pistot ei alkua lukuunottamatta olleet mallikelpoisia pistoja vaan piiitkiä kaarteluja partiointityyliin. Siksi työskentelypisteet tippui varsin alhaisiksi. Maastosta saimme yhteensä 165 p.
Lopputulos oli 250 p. II-tulos ja koulutustunnus RH-FLA. :-D

Kuvareportaasi kokeesta täällä!

Alkukuusta kävimme myös öisessä hälytyksessä.


Luonnetesti-tulokset päivitetty Marquee Flamdoodlen tuloksilla


31.3.2007 - Vaikea päätös
Kävimme Hämeenlinnan raunioradalla harjoituksissa. Rata on todellista kivenmurikkaa ja erittäin vaikeakulkuinen. Miklos eteni radalla ehkä puolella siitä nopeudesta jota oletin sen kulkevan, kompuroikin. Miklos teki töitä hyvällä innolla, ilmaisi hyvin ja ei olisi halunnut lopettaa lainkaan vaikka oli jo maalimiehet löytänyt. Silti minulla oli itku kurkussa koko harjoituksen ajan ja harjoituksen päätteeksi tuli päätös ja se itku: nyt loppui rauniohommat Mikon kanssa. Ei riitä, että koira haluaa, sen pitää myös pystyä.
Rauniot on minulle se kaikista rakkain pelastuskoiralajeista, koen sen haasteellisimmaksi ja mielenkiintoisimmaksi, joten menetys on suuri ja päätös erittäin vaikea. Jatkamme siis vain haun parissa ja varmaankin siirrymme harjoittelemaan myös jälkeä - sehän se olisikin Mikon oma valinta.


Moppi kävi Roxyn kanssa mätsärissä ja hienosti meni. :-) Kiitos Roxy!

28.3.2007 -  Fysioterapiassa
Miklos
on nyt sairastanut jalkaansa puoli vuotta. Ravatessa varpaat lyö yhä maahan lähes joka askeleella, kun jalka liikkuu takaa eteen. Lumien sulattua kipeän jalan kynnet on taas alkaneet kulua pois.
Koska Miklos on osoittanut merkkejä selkäkivusta, olemme aloittaneet akupunktion. Neuloja laittaessa Miklos selvästi aristaa ristiselkää kipeän jalan vastakkaiselta puolelta. Eikä ihme, onhan se jo 6 kk liikkunut oikeaa etujalkaa keventäen.

Uima-altaassa Aistissa koimme ikävän yllätyksen. Kun muut kolme jalkaa teki uimaliikettä eteen ja taakse
yhdensuuntaisesti kropan kanssa, oikea etujalka huitoi melkolailla kontrolloimattomasti korkealla oikealla puolella kropan vierellä. Tuli todella murheellinen mieli kun sen näki. Olin olettanut että olisimme niin paljon pidemmällä toipumisessa. Maalla kävellessähän painovoima pudottaa jalan alas paikalleen, mutta uidessa vesi nostaa jalan ylös ja Mikko ei saa tuotua sitä kropan alle oikealle paikalleen. Oli totisesti kova isku nähdä, miten vähän Miklos pystyy kontrolloimaan jalkaansa. Usko lopullisesta parantumisesta alkaa kadota.
Mietin, onko Mikolla kipuja? Koska kyse on hermovauriosta tai halvaantumisesta, ei luulisi jalkaa varsinaisesti särkevän. Kuitenkin, miksi Mikko sitten 20 minuuttia asfaltilla kuljettuaan osoittaa haluttomuutta liikkua? Pehmeällä alustalla se liikkuu paljon halukkaammin.


Miklos tykkää tasapainottelulevystä. Anna heiluttaa levyä ja Mikko taiteilee sen päällä.


25.3.2007 - maaliskuun kuulumisia


Kävimme pitkästä aikaa maalla ja koirat pääsi kunnon metsälenkille. Kuraisina ja risuisina löytyi loppuhuipennus ojasta jossa vielä oli puhdasta lunta jossa kieriskellä!

Miklos on päätynyt uuden PON-kirjan kanteen:27.2.2007 - Onnea lapsille syntymäpäivänä!
Zamyn (FIN & S & N & LV Mva EuJV-03 V-05 NV-05 LVV-06 Ambergini's Baby-Dynamite) puolesta mahtavat onnittelut tänään kaksi vuotta täyttäville Zampan ensimmäisille lapsille.
Paljon onnea Max, Onni, Matti, Emma, Oiva, Pate, Minttu, Maria, Onerva, Ushma ja Zarek!


2007 - Alkuvuoden uutisia

Miklos jatkaa fysioterapiaa yhä Aistissa ja jumppaa kotona. Talvion kommentti edistymiseen (tai sen puutteeseen) oli, että ei pidä hätäillä, kolme kuukautta on varsin lyhyt aika hermovauriosta toipumiseen, jatketaan samaan malliin.
Miklos kävi töissä hälytyksessä yhtenä tammikuisena viikonloppuna ja teki mahtavan urakan tutkiessaan tunnin verran puron tulva-aluetta kahlaten jääkylmässä vesi-jääsohjossa välillä kylkiään myöten, juuttui pari kertaa mutapohjaan (jonne myös ohjaajan molemmat kengät juuttui samalla kertaa ja ohjaaja totesi että jättää alueen koiralle), ja pujotteli ja tunki eteenpäin käkkäräistä puuta ja pusikkoa kasvalla tulva-alueella. Puron jää ei kantanut meitä ihmisiä mutta Mikkoa se kantoi paikka paikoin, kunnes välillä petti ja taas Mikko kahlasi. Tämän jälkeen Miklos vielä jääpuikot ja -pallot turkista roikkuen tutki viereistä metsäaluetta tunnin ajan, juosten reippaasti laajalla alueella. Ohjaaja oli kyllä todella tyytyväinen koiran suoritukseen ja sunnuntaina Mikko vietti hyvin ansaitun lepopäivän. :-)
Mikko kävi tammikuussa myös pitkästä aikaa kaverikoirakeikalla ja olipa kiva huomata, että Mikko tykkää tästäkin touhusta yhä hurjan paljon, niin kärsimättömästi se käyttäytyi kun odottelimme hetken aikaa ulko-ovella ennen sisällemenoa. Mikko sai myös uuden kaverikoiraunivormun jossa poseeraa tässä:


Lahden ryhmänäyttelyssä 14.2. esiintyi Moppi (Marquee Kicks Borgåkers), joka oli tuomarin makuun kaikin puolin liian pieni, ja siis vain Hyvä. Meidän makuumme Moppi on justiin passeli sellaisena kuin on, ja Majkahan halusi pitkään sylikoiraa, että nyt on sitten sellainenkin. :-)
Turun KV-näyttelyssä 27.1. Moppi oli Erittäin Hyvä ja sijoittui toiseksi (EH2). Roxylle suurkiitokset Mopin esittämisestä ja koko Mikkosten perheelle kiitokset kun otitte Mopin matkaan.

Terveystutkimuksissa käytiin porukalla, meiltä mukana puolantuontisisarukset Misiek ja Jida, tulokset oli seuraavat:
"Misiek" Raprus ze Spiewogry kilpirauhaskokeissa T4/TSH terve (suhdeluku 280) ja TgAa-negatiivinen. Uusintakuvauksessa lonkat C-D.
"Jida" Fin & Est & Lv Mva LvV-06 Ruta ze Spiewogry kilpirauhaskokeissa T4/TSH terve (suhdeluku 305) ja TgAa-negatiivinen.Uutiset 2008!
Uutiset vuodelta 2006!
Uutiset joulukuusta 2004 vuoden 2005 loppuun!
Jätä muisto käynnistäsi,
Kirjoita vieraskirjaan!

Lue vieraskirjaa